5 tips voor het nemen van een puppy

Denk je erover om een puppy te gaan kopen? Dan zijn er een hele hoop dingen waar je op moet letten. Zeker als dit de eerste hond is die je aanschaft, kan dat best wel even wennen zijn. In dit artikel geven we je daarom wat tips over het kopen en houden van een hond. Zo kun je je een beetje voorbereiden op het hondeneingenaarschap. 

Wat voor puppy moet ik kopen?

De eerste vraag die je jezelf natuurlijk stelt, is wat voor puppy je moet kopen. Haal je een puppy uit het asiel, kies je voor een rashond, of ga je voor een kruising van verschillende rassen? Natuurlijk is die keuze geheel aan jezelf. Misschien heb je al een duidelijk beeld van het soort hondje dat je misschien wilt, of misschien twijfel je nog. Belangrijk is dat je altijd oplet waar je hondje vandaan komt. Zorg ervoor dat je hond bij een verantwoordelijke fokker vandaan komt. Dat zorgt er niet alleen voor dat je hondje gezond is, maar ook dat je geen hondonvriendelijke praktijken steunt.

Je huis puppy-proof maken

Een puppy is geweldig om te hebben, maar het hebben van een puppy betekent ook dat je je huis het beste even puppy-proof kunt maken. Puppies kauwen namelijk graag op een hoop dingen. Zorg er dus voor dat kabels en waardevolle spullen goed opgeborgen zijn. Let op je schoenen en houd ook je meubels in de gaten.

Om ervoor te zorgen dat je puppy niet je hele woning kapot kauwt, is het slim om hem speelgoed te geven waar hij wel op mag kauwen. Er zijn enorm veel winkels waar je leuke hondenspeeltjes kunt kopen, ga voor een paar leuke knuffels, of bijvoorbeeld een flos. Zo kan je puppy zich daar lekker op botvieren en blijven je meubels en spullen buiten gevaar.

Met je puppy naar de dierenarts

Wanneer je een puppy neemt, heeft deze als het goed is zijn eerste ronde vaccinaties al gekregen. De tweede set vaccinaties hoort hij bij twaalf weken te krijgen. Dan is een bezoekje aan de dierenarts dus een must, maar zodra je je puppy krijgt, is het eigenlijk verstandig om hem even mee te nemen naar de dierenarts. Je dierenarts kan de puppy dan even helemaal checken en zo weet je direct of je puppy gezond is. Later kun je dan nog eens terugkomen voor de vaccinaties van je puppy. Zo weet je zeker dat je pup de best mogelijke start krijgt! Ben je nog op zoek naar een goede dierenarts voor je puppy? Dierenkliniek ‘t Leijdal specialiseert zich in de verzorging van pups.

Welk voer moet ik geven?

Het beste voer om aan je puppy te geven is hetzelfde voer als je puppy kreeg bij zijn vorige huisje. Wil je overstappen naar ander voer, omdat dat bijvoorbeeld door de dierenarts is aangeraden, dan is het verstandig om de brokken een tijdje te mengen. Zo kan de maag van je pup wennen aan het nieuwe voer en is de verandering niet meteen erg groot. Dit voorkomt bijvoorbeeld buikpijn.

Zorg voor een consequente opvoeding

Er is niets zo vervelend als een hond die slecht luistert. Dit wil je dan ook natuurlijk voorkomen. Door voor een goede, consequente opvoeding te zorgen, zorg je ervoor dat je hond straks goed naar je zal luisteren. Weet je niet goed hoe je je hond goed opvoedt? Ga er dan bijvoorbeeld mee naar puppy cursus, zo worden de eerste stappen al gezet en heb je een beetje een steuntje in de rug. Daarbij heb je een begeleider aan wie je vragen kunt stellen en die je op weg kan helpen.