Drafsport

Drafsport is een paardensport waarbij wedstrijden worden gelopen met paarden en een kar. Deze karren noemt men ook wel sulky’s en zijn gespannen. In de drafsport wordt een paard meestal niet bereden, maar bevindt de persoon zich op de sulky achter paard. Een paard dat hiervoor gebruikt wordt, is meestal voor dit specifieke doel gefokt en getraind. Daarnaast zijn er ook drafwedstrijden waarbij het paard wel bereden wordt. Sommige insiders noemen de sport ook wel Monté. Ben jij benieuwd naar nog additionele informatie omtrent deze sport? Dan is het goed om hier aandacht aan te besteden zodat je hier inzichtelijk krijgt wat de mogelijkheden zijn.

Als eerst was de combinatie van paard en waren rond zesduizend voor christus. De Egyptenaren en romeinen kende de lichte strijdkarren met snelle paarden al eerder en hier werden vaak galopperen mee uitgevoerd. Een van de bekendste huidige dravers rassen is de Orlov Draver en deze is afkomstig van de Russische graaf Alexei Grigoryevich Orlov. Landen waar de drafsport populair is, zijn: Duitsland, Engeland, Frankrijk, Scandinavië, Rusland, Italië, de Verenigde Staten en Nederland. De stijgende belangstelling voor de hedendaagse draverijen spiegelt de omzet bij weddenschappen en daarom is het zeker aan te raden om te kijken naar de mogelijkheden van deze sport. Hierdoor weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en dat je optimaal zult genieten van de sport.

Het verloop van de sport

De drafsport wordt gelopen met een eenspannige skully. Hierbij mogen de paarden geen doping of andere medicijnen toegediend krijgen voordat de sport begint. De start begint achter een auto waaraan het buizenframe is bevestigd over de paarden. Tijdens de race moeten de paarden een concrete draf aanhouden. Als ze dit niet doen, zullen de paarden gediskwalificeerd worden. Draf betekent dat een paar diagonaal tegenover elkaar moet te zetten. Diskwalificatie gebeurd bij een onzuivere gang van zaken. Hierbij valt te denken dat het paard van een gestrekte draf in galop overgaat. Als dit gebeurd kan er een onrechtmatig voordeel ontstaan en daarom wordt de betreffende paard gediskwalificeerd.

Daarnaast moet degene achter op het kaartje steeds letten op de juiste gang van zaken. Zo mag hij niet tegen het paard schreeuwen of een zweep hanteren. Daarnaast is het ook verboden om de concurrenten te hinderen waardoor het niet mogelijk is om te gaan snijden. Kortom het beoefenen van de drafsport is een complexe sport en vergt zeker wel moeite en discipline.

MEER TE WETEN KOMEN