Horseball

Paardensport is een verzamelnaam voor sportvormen waarbij paarden worden gebruikt. Als we kijken naar een vakbond voor de internationale paardensport, zie je dat de hoofdregels worden geregeld in de Federation Equestre Internationale terwijl in Nederland het Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie zich bezig houdt met de paardensport. Maar welke paardensporten zijn er allemaal te bedenken in Nederland? En wat houden deze paardensporten nu precies in?

Horseball is een sport dat is ontstaan in de jaren zestig in Frankrijk. Ze waren namelijk in Frankrijk op zoek naar een nieuwe discipline binnen de paardensport waarbij het niet makkelijk te houden was door manegehouders. Horseball kan door mensen van alle leeftijden gespeeld worden. Het enige vereisten is dat er goed gereden dient te worden. Het is bij horseball mogelijk om op elke rijpaard te rijden en de sport is bij vrijwel elke manage te spelen. Je hebt namelijk een 20 x 60 meter band nodig, echter wordt er wel een 25 x 65 meter baan aangeraden. Je kunt horseball het beste vergelijken met een basketbalsport die je uitoefent op paarden. In 1992 werd het eerste Europese kampioenschap georganiseerd met Frankrijk als winnaar. Al snel na het Europese kampioenschap sloten steeds meer landen zich aan waaronder Engeland, Duitsland, Nederland en Italië.

De spelregels van horseball

Horseball is een teamsport waarbij twee teams van zes personen met hun paarden op het veld staan. Aan de kopse kanten van het veld staan doelen zoals bij andere sporten. Deze doelen hangen op 4,5 meter boven de grond. Bij horseball wordt er een voetbal gebruikt die is voorzien van leren riemen die grip bevordert. Vervolgens is het de bedoeling om bij de tegenstander in het doel te scoren. Er mag alleen een poging tot scoren worden verricht als de bal met de hand tenminste drie maal is gepasst. Hierbij is elk doelpunt een punt waard en een horseball wedstrijd duurt ongeveer 20 minuten. De wedstrijden van horseball zijn onderverdeeld in perioden van 10 minuten met een bijbehorende pauze van 3 minuten. Dit maakt het sport een enorm leuk en uitdagende sport!

MEER TE WETEN KOMEN