Dressuur

Zoals je op de homepagina kunt vinden is dressuur een gymnastische basis voor alle paardensporten. Dressuur betekent eigenlijk het gymnastiseren en het gehoorzaam maken van het paard door de ruiter. Als je dit onder de knie hebt, heb je de basis voor alle andere watersporten, maar ook dressuur op zichzelf staand is een aanrader om te gaan beoefenen. Maar waar moet je aan denken als je dressuur wilt gaan beoefenen en wat komt er nog meer bij kijken? Om hier antwoord op te geven zullen we op deze pagina kort stilstaan bij de belangrijkste punten omtrent dressuur.

Als je een paard hebt, is deze niet gebouwd om een mens te dragen en om de rit te dienen. Om deze reden is het eerst ding om te leren om onafhankelijk in balans te zijn, te bewegen en hulp aan elkaar aan te bieden. Kort samengevat wil dit zeggen dat de ruiter zijn spieren afzonderlijk leert gebruiken en dat het paard niet stoort aan de bewegingen van de ruiter. Zodra dit proces erop zit is het vervolgens de bedoeling dat het paard leert zijn lijf fysiek goed te gebruiken waarbij ook nog plezier wordt ervaren. In dressuur trainingen maakt men voornamelijk gebruik van natuurlijke bewegingen van het paard. Hierbij is het tevens goed om te melden dat er zeker een vorm van vertrouwen moet zijn tussen de ruiter en het paard. Als dit ontbreekt is het niet correct mogelijk om te trainen. Ben jij benieuwd hoe die in werkelijkheid gaat? Ga gerust langs bij een dressuur training en krijg direct inzichtelijk hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn.

Hoe werken dressuur wedstrijden?

Kijkend bij dressuurwedstrijden in Nederland beoordeelt de jury de mate van gymnastiseren en beheersing van het paard. Als we kijken naar de basis gebeurt dit voornamelijk in vier primaire klasse. Bij de dressuurproef van de B tot en met M2 kunnen er maximaal 300 punten gehaald worden in een totaliteit van 29 handelingen. Deze winstpunten zijn onderverdeeld in verschillende handelingen. Als je 10 winstpunten hebt, kun je naar de volgende klasse en met 30 winstpunten is het verplicht om naar de volgende winst klasse te gaan. Als je vervolgens in de Z1 tot Z2 klasse komt heb je een totaliteit van 340 punten waar direct wordt gekeken naar 34 handelingen in plaats van 29 handelingen. Hierbij moeten dus 204 punten worden gereden om een winstpunt te rijden.

MEER TE WETEN KOMEN