Hoe voorkom je stress bij jouw paard?

Wanneer je paard last heeft van stress zijn er enkele manieren waarop je hem kan helpen om zich gelukkiger en rustiger te laten voelen. In dit artikel kun je zes tips lezen om stress bij paarden te voorkomen.

Kuddedieren

Paarden zijn van nature kuddedieren, wat betekent dat ze het contact met soortgenoten nodig hebben om zich goed te voelen. Stress bij paarden kan onder andere veroorzaakt worden door eenzaamheid. Zorg er voor dat je paard een ruimte heeft die groot genoeg is waardoor hij sociaal contact met andere paarden kan opzoeken, maar tegelijkertijd zijn eigen ruimte heeft wanneer hij voelt dat dit nodig is. Veerust is erg belangrijk

Beweging en ruimte

Geef je paard de ruimte door hem in ieder geval 14 uur per dag in het weiland te laten grazen. Te veel tijd op stal kan voor stress zorgen bij je paard omdat hij dan last krijgt van een gebrek aan beweging, stimulatie en gezelschap van soortgenoten.

Voeding

Zorg voor een zo natuurlijk mogelijke voeding die gebaseerd is op brokken zodat hij zich lichamelijk fit voelt. Denk aan aan lijnzaadolie paard.

Mentale uitdaging

Wanneer je paard op stal staat heeft hij mentale stimulatie nodig. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van speelgoed voor paarden of door voedsel te verstoppen in de stal. Hooinetten met kleine openingen kunnen je paard goed bezig houden. Houd rekening met het karakter van je paard. Heeft hij veel stimulatie nodig en kijkt hij graag naar buiten? Zorg dan voor een stal met een opening boven de staldeur zodat hij kan zien wat er zich buiten afspeelt. Heb je echter een rustig paard dat van stilte houdt, zoek dan een rustige stal uit met zo min mogelijk prikkelingen.

Afwisseling

Te vaak dezelfde routines kan je paard gaan vervelen. Verveling is één van de grootste oorzaken van stress bij paarden. Probeer niet iedere dag dezelfde rijtaken te herhalen. Elke week iets nieuws proberen met je paard kan voor de juiste stimulatie zorgen en de verveling tegen gaan.

Geef controle

Door je paard meer keuzes te geven, geef je hem een element van controle in zijn leven. Dit kun je realiseren door een paar hele simpele dingen te veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld twee emmers in zijn stal zetten in plaats van twee, zodat hij zelf kan kiezen uit welke emmer hij het liefst drinkt. Doe dit ook met de hooinetten: verdeel het hooi over twee of drie kleinere netten en hang ze rond de stal zodat hij zelf kan kiezen waar hij gaat eten.