Waarom wordt er bloedonderzoek gedaan bij paarden?

Bij mensen wordt er vaak een bloedonderzoek afgenomen. Dit is om te kijken of je eventuele ziektes of afwijkingen hebt. Vaak worden er ook bloedonderzoeken afgenomen bij dieren die in de dierenartspraktijk komen. Er wordt dan gekeken of de dieren geen afwijkingen of ziektes hebben. Tevens wordt er gekeken naar de vitamines, mineralen en dergelijke. Net als bij mensen worden dieren zo gecontroleerd en worden eventuele afwijkingen snel opgespoord. Ook bij paarden wordt er bloedonderzoek afgenomen. Vaak ook als er geen argwaan is. Maar waarom is dat eigenlijk?

Wat is een bloedonderzoek?

Een bloedonderzoek paard wordt over het algemeen gedaan bij paarden die getraind worden voor een tak in de paardensport. Bloed is belangrijk want het zorgt ervoor dat je gezond bent en het vervult ook bij paarden een belangrijke functie voor hun functioneren. Een bloedonderzoek paard kan je veel voordelen bieden. Het is een onderzoek dat onderzoekt of het paard voldoende mineralen en vitaminen binnen krijgt en geen eventuele afwijkingen of ziektes heeft. Ook kunnen er ontstekingswaarden mee gemeten worden.

Wat zijn de voordelen van een bloedonderzoek paard?

Sommige mensen twijfelen of een bloedonderzoek wel nodig is bij een paard. In de natuur wordt dat immers ook niet gedaan en het kan stressvol zijn. Dit is van de ene kant te begrijpen, maar van de andere kant ook niet. Paarden worden al eeuwen door mensen bereden en gefokt. Inmiddels zijn ze niet wild meer en zijn ze gewend geraakt aan de omstandigheden waarin ze nu leven. Ze zijn als het ware afhankelijker van een gezonde leefomgeving. Ze leven immers niet meer in het wild. Daarom is het belangrijk dat een paard goed wordt verzorgd. Om ervoor te zorgen dat een paard goed wordt verzorgd is het van essentieel belang dat een paard gezonde voeding krijgt. Het grote voordeel aan een bloedonderzoek is dat je kunt kijken of je paard alle belangrijke mineralen en voedingsstoffen wel binnen krijgt. Op deze manier voorkom je problemen en houdt jij je paard gezond. Nog een ander voordeel is dat je eventuele ziektes en dergelijke snel op kunt sporen.

Waar kun je een bloedonderzoek laten doen?

Er zijn diverse veeartsen en bedrijven die een bloedonderzoek voor paarden aanbieden. Het mooie is dat zij verstand hebben van paarden en er volledig in gespecialiseerd zijn. Wil jij een bloedonderzoek laten doen bij je paard? Doe dit dan altijd bij een deskundige.